Magnetische smartphone lenzen

Ik neem graag mooie foto’s en test altijd graag verschillende standen en technieken uit. In de Hema hebben ze nu ook voor smartphones een lenzenkit en die wou ik dus zeker eens uittesten! (wat je hier al kon zien) Bereid je dus voor op veel foto’s!

Het pakje waarin de lenzen zitten is simpel maar op zich wel leuk. De verpakking schept wel wat verwarring door zowel drie lenzen en het 2 in 1 pakket te benoemen. Gelukkig staan er ook duidelijke tekeningen bij en is het hierdoor te verstaan. Je kan namelijk van één lens, twee lenzen maken. Dat is in ieder geval handig en plaatsbesparend! Op de verpakking staat er kort wat uitleg, op alle kanten van het doosje. Het doosje is niet de enige handleiding die er is, er is er namelijk ook één in de doos. Wel legt deze eerder uit hoe je het moet aanbrengen op je telefoon en de doos legt eigenlijk het nut van de lenzen uit. Maar dan wel heel compact.

Hieronder zie je alles wat er zich in het doosje bevindt:

Wat voor lenzen heb je dan?

  • Fish eye lens/visoogobjectief: geeft een bol beeld van de realiteit, net zoals je in een kerstbal zou kijken
  • 0,67 x wide lens/ groothoekobjectief (samen met de macro lens): om veel op een foto te krijgen
  • Macro lens (afvijzen van de wide lens): om kleine dingen van dichtbij te kunnen vastleggen

In de doos zelf zitten ook twee lensbeschermers in (kapjes voor op de lens). Deze gaan gemakkelijk over de lenzen heen en beschermen deze goed. Verder zijn er ook 2 “straps” (lintjes met een beschermertje aan vast) die de onderkant van je lens (de kant die je op je smartphone plaatst) beschermd. Enkel is hier wel een nadeel bij. Je krijgt maar twee beschermers die enkel magnetisch aansluiten op de fish-eye en op de macro-lens. Wil je dus bijvoorbeeld enkel je macro-lens gebruiken, blijft de wide lens onbeschermd achter. Deze moet je er namelijk afvijzen en heeft geen magnetische ring.

Iets waar ik niet bij had nagedacht, is dat deze lenzen tegen je lens aan moeten plakken. Om mijn Iphone te beschermen heb ik altijd een hoesje om. Eentje dat trouwens er hartstikke moeilijk afgaat! Wat blijkt nu is dat door de grootte van de lenzen, de beschermhoes er af moet. Als je smartphone bij de lens “magnetisch” is, geen probleem, maar als je smartphone dat niet is moet je zo’n magnetisch ringetje erop plakken. De Iphone heeft dit wel, maar het is niet sterk genoeg om de lenzen te kunnen dragen op zichzelf. Zelf ben ik ook heilig tegen het plakken van iets op mijn smartphone zelf. Ik heb het dan toch maar gedaan en uiteindelijk geraken deze ringetjes gemakkelijk eraf. Geen paniek dus! Wat ik wel niet snap is dat die ringetjes een inkeping hebben. Nu ja, dit kan ik snappen moest het zijn voor een flash dat zich naast de lens bevindt. Maar niet alle lenzen in mijn pakje hebben deze inkeping.

Ik heb de lenzen natuurlijk ook getest en hieronder krijg je een overload aan foto’s! Deze foto’s zijn genomen met mijn Iphone 5. In de mate van het mogelijke zijn de foto’s op dezelfde afstand genomen om het effect ervan te kunnen tonen.

FISH EYE lens:

Iphone lens

 Iphone lens – Fish eye

Iphone lens – Fish eye lens

Iphone lens – Fish eye lens

Tip: Let wel op dat je lens er mooi opzit, anders is het kader niet echt in evenwicht (zwarte rand).

0,67 x WIDE lens

Iphone lens – Wide lens

Iphone lens – Wide lens

Iphone lens – Wide lens

Wat spijtig is bij deze lens, is dat je aan de randen nog een deel van de lens kan zien. Je kan natuurlijk wat van je foto wegknippen, maar dan ben je natuurlijk wel een stuk kwijt waarmee je rekening moet houden tijdens het nemen van de foto.

MACRO lens:

Iphone lens

Iphone lens – Macro lens

Iphone lens – Macro lens

Deze lens bevalt me het beste. Hij geeft nog steeds ‘kwalitatieve’ foto’s. Wel moet je heel dichtbij het voorwerp zijn waarvan je een foto wil. Ook bij de spin. Help! Maar daartegen ligt wel dat je normaalgezien met je smartphone zou zitten zoomen en de kwaliteit ervan achteruit gaat.

Voor deze afstand van hierboven (+- 4 cm) krijg je dit beeld:

Ik vind vooral de macro-lens zeer fijn. Het is wel handig dat er zo’n gsmlintjes aanhangen, maar tegenwoordig hebben niet alle smartphones meer zo’n haakje. Je kan het dan wel nog vasthangen aan je sleutelbosje of in een handtas waarmee je vaak op stap gaat. Ik zou deze zowiso in een klein zakje steken ter extra bescherming (zeker als je er dan die ene lens van de macro af doet). Als je geen hoesje hebt aan je smartphone des te beter, anders is het gemakkelijkste om een “soft case” te hebben (siliconen versie dat er gemakkelijk afgaat). Hierdoor kan je het magnetische ringetje laten zitten en zit je geen uren te prutsen om het hoesje er af te halen! Maar dit is misschien bij afhankelijk van de smartphone en het hoesje. Om het iets professioneler te doen uitzien had er een leuk zakje en misschien een doekje voor je lenzen bij gemogen. Maar voor 5€ heb je deze lenzenkit van de Hema.

Be Sociable, Share!

2 Gedachten over “Magnetische smartphone lenzen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *