Happy Halloween!

En ja, we zijn vandaag 31 oktober! Halloween!

Ik wens jullie veel snoepgenot en veel verkleedplezier!

Ben je benieuwd waar Halloween vandaan komt? Ga dan gauw verder!Halloween is eigenlijk typisch Amerikaans. Het woordje ‘Halloween’ is afkomstig van ‘All Halows Eve’ en wordt gevierd op 31 oktober. Er zijn veel mogelijke afkomsten van Halloween, maar er is er eentje dat het meest waarschijnlijke is. En dat is dat Halloween een erfenis is van de Kelten. Zij vierden op 31 augustus namelijk het einde van hun oogstjaar. En op 1 november begon dan het nieuwe jaar. De Kelten geloofden dat de geesten van de doden terugkwamen en bezit namen van de levenden. Dit is de reden waarom de dorpelingen rare, vreemde kleding aandeden. Zo konden zij de geesten afschrikken en ook niet opvallen onder de geesten. Ook maakten de dorpelingen veel lawaai in de buurt waar ze woonden. Om de geesten weer af te schrikken.

De Katholieken namen dit over van de Kelten, alsof het hun gewoonte was. En het beginnen rituelen te worden, maar de mensen geloven wel steeds minder en minder dat er geesten bestaan. Dus het verkleden hoorde er gewoon bij, bij Halloween, maar de echte reden raakte verloren.

Rond 1840 brachten de Ieren het naar Amerika.

De trick-or-treat-gewoonten, wat wil zeggen ‘geef me wat lekkers of je gaat er aan, komt niet van de kelten. Dit is er tussendoor ergens bijgekomen. Op 2 november, wat Allerzielen is, gingen de Christenen aan de deuren om stukjes cake. Hierbij beloofde ze voor ieder stuk cake dat ze kregen te bidden voor de dode familieleden. Zo geloofde ze dat, zelfs gebeden van vreemden, ging helpen om de doden naar de hemel te begeleiden.

Het lampion, komt waarschijnlijk uit het Ierse volkslied. Dit gaat over een dronkaard Jack, dat zowel niet in de hemel mocht (hij was slecht) en ook niet in de hel mocht (hij had de duivel belazerd). Daarom gaven ze hem een gloeiend stukje hout die in een knol zat, om het langer te laten branden. Dit was om het enge duister te verlichten. De Ieren gebruikten vroeger knollen als lantaarns. Toen ze in Amerika kwamen, vonden ze de pompoenen veel mooier als lantaarn. Zo kreeg je kaarsjes in uitgeholde pompoenen!

Zo hier was een stukje geschiedenis!

Wisten jullie dit allemaal?

Be Sociable, Share!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *